Bolovi u stomaku – signali upozorenja koje nam telo šalje

U kom delu tela čovek najčešće oseća bol? Mnogi će sigurno primetiti da je nelagodnost u stomaku najčešći problem. Zašto tako?

Stvar je u tome da se loš rad mnogih unutrašnjih organa prozurokuje upravo bol u stomaku, a po karakteru tih neprijatnih osećaja, može se dosta tačno zaključiti šta im je uzrok.

Femina vam nudi jednostavnu šemu – mapu dobrog zdravlja, koja će vam rasvetliti poreklo mnogih tajanstvenih bolova i omogućiti da u svakom trenutku dešifrujete signale svog tela.

Nelagodnost u gornjem desnom delu trbuha

Tu se nalaze jetra i žučna kesa, pa u slučaju bolova najčešće treba obratiti pažnju na te organe. Akutni jak bol, koji se širi ka desnom ramenu, može da ukaže na prisustvo žučnog kamena. Pogotovo ako se bol javi nakon masne hrane.

Dugotrajan bol može ukazivati na upalu žučne kese. A periodični bolovi koji se povremeno javljaju, mogu biti znak hepatitisa – opasnog oboljenja jetre.

Nelagodnost u srednjem gornjem delu trbuha

Tu su najbliži dvanaestopalačno crevo i deo pankreasa. Kod čestih bolova, koji se protežu na leđa i pogoršavaju nakon obroka, može se posumnjati na pankreatitis.

Pečenje u grudima uz kašalj, nadimanje i osećaj kiseline u ustima, obično ukazuje na dispepsiju ili gorušicu. Ako se bol pogoršava noću ili između obroka, a nestaje nakon obroka, može da bude znak čira na dvanaestopalačnom crevu.

Nelagodnost u gornjem levom delu trbuha

Snažan bol praćen mučninom može ukazivati na upalu želuca ili gastritis. A intenzivan gorući bol kad je želudac prazan, najverovatnije ukazuje na čir.

Nelagodnost u desnom i levom delu trbuha

Jaki naizmenični bolovi mogu ukazivati na kamen u bubregu. Prateći simptomi su mučnina, učestalo mokrenje i groznica.

Nelagodnost u centralnom delu trbuha

Bol i grčevi, praćeni umorom i gubitkom težine, mogu ukazivati na upalu creva. Bolan otok u predelu pupka, praćen nelagodnošću, ukazuje na prisustvo pupčane kile.

Nelagodnost samo u levom delu trbuha

Stalni bol praćen mučninom najčešće ukazuje na divertikulitis ili upalu donjeg dela debelog creva.

Nelagodnost u donjem desnom delu trbuha

Tu se nalazi slepo crevo, koji igra veliku ulogu u procesima varenja. Akutni bolovi, zajedno sa gubitkom apetita i mučninom, često ukazuju na apendicitis (upalu slepog creva).

Srednji donji deo trbuha

Bol u donjem delu trbuha najverovatnije ukazuje na probleme s bešikom i reproduktivnim organima. A grčevi u stomaku, bol tokom mokrenja i promena boje urina ukazuju na infekciju mokraćne bešike.

Levi donji deo trbuha

Bol praćen grčevima i gasovima može ukazivati na sindrom iritabilnog creva.

Kao što vidite, telo nam vrlo jasno ukazuje na svoje probleme, a mi samo nismo dovoljno pažljivi i upućeni da te očigledne signale opazimo i razumemo.

Ipak vam skrećemo pažnju da ove informacije imaju obrazovnu svrhu, a u slučaju da osetite bol, treba se konsultovati s lekarom i uraditi sve potrebne preglede. Upamtite da je zdravo telo mnogo lakše održavati u dobrom stanju, nego se izlečiti od neprijatnih bolesti.

Podelite ovaj članak sa prijateljima, neka i oni nauče da prepoznaju šta nam govore signali tela.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime