Ako čujete ovu frazu preko telefona – odmah prekinite poziv

Telefonske afere već odavno nisu ništa novo, ali prevaranti ne odustaju, i lako smišljaju nove mudrije šeme za prevare.

Skrećemo vam pažnju na relativno novi vid prevare. Pažljivo pročitajte ovaj tekst. Policije širom sveta su prihvatile ovo upozorenje kao ozbiljno.

Mnogi ljudi su prijavili da su ih prevaranti zvali i pokušali da privuku njihovu pažnju. To znači da je rizik i dalje na snazi. Svako bi trebalo da bude na oprezu ako dobije čudne telefonske pozive sa nepoznatih brojeva.

Ako je zazvonio vaš telefon i neko pita „Da li me čujete?“ – prekinite vezu. Prevarant pokušava da snimi odgovor „da“ vašim glasom, samim tim dobijajući mogućnost da koristi zvučni zapis za onlajn kupovine i slične operacije.

U nekim slučajevima „da“ – je verbalni ugovor, kao da ste kliknuli na „Slažem se“ ili „Prihvatam uslove“ kod onlajn kupovine. To se zove potpisivanje glasom i legalno se koristi u mnogim kompanijama za potvrdu vaših izmena, ili plaćanje usluga.

Na primer:

Dobijete poziv sa nepoznatog broja i javite se. Glas sa druge strane veze pita: „Da li me čujete?“ „Možete li da pričate“ ili slično pitanje. Vi, naravno, odgovarate potvrdno i nakon toga se vaše „Da“ snima.

Ako neko nasedne na prevaru i kaže „Da“, prevaranti počinju da naplaćuju usluge koje nikada, zapravo, niste prijavili. Srećom, vaš odgovor ne znači da ste zaista potpisali bilo kakav ugovor.

Ne javljajte se na broj koji vam je nepoznat, ne odajte nikome svoje lične podatke, ne potvrđujte svoj broj preko telefona, ne odgovarajte na pitanja preko telefona.

Ako se javite, i čujete čudno pitanje, jednostavno spustite slušalicu bez reči, ili upitajte „Ko ste? I zašto to želite da znate?“  Oni će, možda, nastaviti da zovu, jer vam je telefonska linija aktivna.

Podesite govornu poštu na dobijanje nepoznatih poziva. Prevaranti ne ostavljaju glasovne poruke.

Ako odgovorite „Da“ slučajno i instiktivno, ne paničite. Vi ne dugujete pare onome ko vas je pozvao, samo zato što on ima vaš snimljen glas.

Oni će vas, možda, aktivirati za neke proizvode i početi da šalju račune, ali sve dok im ne date informacije o kreditnoj kartici, nećete ostati bez novca.

Ako primite pozive koji zahtevaju isplatu od vas, ili pokušaju da vas prevare, zapišite broj i prijavite ga policiji.

Takođe je dobra ideja da obratite pažnju na telefonske račune i kreditne kartice nakon što primite ovakve pozive. U slučaju da otkrijete informacije o svojim finansijama, obratite pažnju na čudne račune koji se mogu pojaviti na vašoj kreditnoj kartici.

Budite pažljivi i oprezni. Podelite ove informacije sa svima koje poznajete.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime