9 jednostavnih medicinskih testova

Ako se vodi računa o svom zdravlju na pravi način, preporučljivo je barem jednom godišnje obavljati kompletan zdravstveni pregled. 

Međutim, svoje zdravstveno stanje možete pratiti i u periodima između planiranih poseta lekaru. Za to postoje jedinstveni testovi koji mogu ukazati na ozbiljno oboljenje pre pojave prvih simptoma.

Femina je za vas pripremila skup jednostavnih testova uz pomoć kojih možete proceniti da li postoje rizici razvoja bolesti i na vreme konsultovati specijalistu ili zatražiti stručno mišljenje.

Bolesti srca i pluća

Foto: adme.ru

Spojite kažiprste u obliku obrnutog slova J i sastavite nokte jedan prema drugom. Primećujete sićušan romb između njih? Odlično. Najverovatnije, sa srcem i krvnim sudovima, kod vas je  sve u redu.

Nedostatak tog sićušnog prostora između njih, može biti simptom pneumoskleroze. Zadebljanje falanga prstiju je rezultat niskog sadržaja kiseonika u krvi. Za nedostatak kiseonika postoji  mnoštvo razloga. Na primer bolesti srca, pluća, ili upala gastrointestinalnog trakta.

Insult (moždani udar) i demencija

Foto: adme.ru

Za ovj test biće vam potrebna štoperica. Podignite jednu nogu tako da  kuk bude paralelan podu i zabeležite vreme izdržljivosti.

Ako možete da izdržite 20 i više sekundi – moždani udar i rana demencija vas ne ugrožavaju. I obrnuto: poteškoće sa balansiranjem na jednoj nozi govore o mogućem oštećenju malih krvnih sudova mozga.

Anemija

Foto: adme.ru

Stojeći ispred ogledala, povucite donji kapak na dole. Normalno da je njegova boja bude svetlo ružičasta. Međutim, kod simptoma anemije, unutrašnjost donjeg kapka ima bledo ružičastu ili čak žućkastu boju.

Mišići i tkiva organizma dobijaju nedovoljno kiseonika i ne mogu raditi punim kapacitetom. Ako ste primetili bledilo, povećan umor, ili kratak dah, dobro bi bilo uraditi analize određivanja nivoa gvozđa u krvi.

Hormonski disbalans i nedostatak mikroelemenata.

Foto: adme.ru

Gubitak kose je prirodan proces. Lekari kažu da svaki dan  gubimo izmedju 50 i 100 vlasi. I nema razloga za brigu. Ali, da biste shvatili kad je vreme za brigu, možete obaviti jednostavan test.

Kosa mora biti čista i suva. Uhvatite prstima mali pramen i povucite ga, samo ne preterujte. Ako vam je u ruci ostalo je 2-3 dlake, nema razloga za brigu. Ali, ako je više – posetite trihologa.

Kod gubitka kose ima dosta uzroka, od stresa i nepravilne nege do ozbiljnih  zdravstvenih problema. Kosa se istanjuje zbog hormonskog disbalansa ili nedostatka hranljivih materija. I ovaj simtom nikako se ne sme ignorisati.

Sindrom karpalnog tunela

Foto: adme.ru

Ovaj test otkriva profesionalnu deformaciju kancelarijskih radnika, slikara i motorista – sindrom karpalnog tunela.

Podignite ruke tako da podlaktice budu paralelne s vašim licem. Pokušajte dohvatiti prstima donji deo dlana. Zadržite se u ovom položaju 1-2 minuta. Ako osećate trnce, trnjenje ili bol u nadlanici ili prstima, to može biti znak sindroma karpalnog tunela. Ovaj sindrom se javlja kada okolna tkiva pritiskaju srednji nerv. Bez odovarajućeg lečenja, bol i trnjenje će se samo pojačavati. A fina motorika ruku će se pogoršati.

Dijabetes

Foto: adme.ru

Da se sprovede sledeći test, biće vam potrebna olovka, gumica i pomoć prijatelja. Prijatelj  treba da dodiruje vaše stopalo i prste na nozi oštrim i tupim delom olovke, naizmenično. Da li ćete moći, bez da virite, odrediti kojom stranom olovke ste bili dodirivani?

Ako ne osećate dodire u punoj meri, sitni završeci živaca rade loše. Smanjena osetljivost može ukazivati na neuropatiju – oštećenje nerava usled dijabetesa.

Problemi sa arterijama

Foto: adme.ru

U ležećem položaju, podignite noge pod uglom od 45 ° i zadržite se tako nekoliko minuta. A onda procenite boju svojih nogu. Jako bleda, skoro bela, stopala i prsti su znak slabog protoka krvi zbog začepljenih arterija. Promena boje može biti uočljiva na samo jednoj nozi ili pak proširena na obe.

Periferne arterije snabdevaju udove krvlju. A kada je  protok kroz arterije otežan, mišići ne dobijaju dovoljno kiseonika i pojavljuju se neprijatni simptomi: ukočenost, bol i šepanje. To se zove bolest perifernih arterija i u  početnoj fazi  odvija se bez simptoma. Ako se ne leči na vreme, može dovesti  do srčanog ili moždanog udara.

Sluh

Foto: adme.ru

Za ovaj test  morate biti  zatvoreni   u tihoj sobi. Stavite ruku oko uha i protrljajte prste jedan o drugi. Čujete zvuk?

A sada polako udaljavajte ruku dok razdaljina od uha do prstiju ne dostigne 15 cm. Još uvek čujete zvuk šuštanja prstiju? Čestitamo, vaš sluh je potpuno u redu. Ne zaboravite sprovesti postupak i sa drugim uhom.

Predispozicije za bolesti srca i krvnih sudova

Foto: adme.ru

Da biste prošli ovaj test, morate izaći iz kuće. Morate da se penjate uz stepenice (10-12 stepenika), pevušeći pesmu. Možete pričati,rezgovarati telefonom ili recitovati neku pesmu. Bitno je – ne ćutati.

Ako srce hoće da vam  iskoči iz grudi, a disanje vam je ubrzano, onda kardiovaskularni sistem i pluća ne mogu da se nose sa opterećenjem.

Podsećamo vas da ovi testovi ne mogu zameniti specijalistički  lekarski pregled. I kod bilo kojih alarmanthih simptoma, treba potražiti stručnu pomoć.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime