7 predznaka hormonskog disbalansa, koje svi ignorišu

Održavanje hormonskog balansa je veoma važno, jer ima direktan uticaj na sve aspekte našeg života. Nažalost, većina ljudi o tome, jednostavno, ne razmišlja.

Za šta su odgovorni naši hormoni?

Hormoni – su sitni hemijski „glasnici“ koji prenose informaciju iz mozga do tkiva unutrašnjih organa. Ovi „momci“ kontrolišu skoro sve procese u organizmu. A to su:

– vaš rast i razvoj
– vaš metabolizam
– vaše seksualne mogućnosti
– pamćenje i raspoloženje
– temperaturu tela

U principu, da bi čovek ostao zdrav, srećan i zadovoljan, veoma je važno održavati hormonski balans. Ali, nažalost, vrlo ga je lako poremetiti, a da to i ne primetimo.

Evo 7 predznaka hormonskog disbalansa koji će vam pomoći u rešavanju problema sa telom:

1. Stalni porast telesne težine.

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa težinom, to ne mora da znači da se ne hranite ispravno, i da se malo krećete. Ponekad, krivac može biti hormonalni poremećaj. Takozvani „hormon stresa“ kortizol, luči se iz nadbubrežne žlezde. Ako se njegova proizvodnja narušava (uzrok može biti jak stres ili bolest nadbubrežne žlezde), vi možete veoma brzo početi da dobijate na težini.

Istraživanja su pokazala da povećani nivo kortizola dovodi do akumulacije „toksičnih“ masti u abdomenu. To, ne samo da povećava rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti, već tera organizam na pojačano lučenje insulina. Njegov višak u krvotoku, utiče na nivo šećera u krvi, i pojačava želju za hranom.

2. Problemi sa libidom.

Ovo se odnosi ne samo na muškarce, već i na žene. Seksualnu želju kontrolišu androgeni – hormoni koji se proizvode u testisama (kod muškaraca) i jajnicima (kod žena). Nedostatak ovog hormona dovodi do toga da postajemo sve manje i manje zainteresovani za seks.

3. Hronični umor.

Umor je jedan od prvih predznaka hormonskog poremećaja, posebno ako dobro spavate, a ujutro ste umorni. Najverovatnije je razlog u našem starom „drugaru“ – kortizolu. Njegov višak u krvi tera organizam da stalno radi u režimu „bori se ili beži“, a to ga iscrpljuje. Upravo je kortizol taj koji kontroliše vaše cirkadijalne ritmove i dovodi do toga da osećate prazninu i umor.

Umor, loše raspoloženje, razdražljivost, anksioznost, pa čak i depresija – mogu biti posledica problema sa štitnom žlezdom. Ako ste se prepoznali u ovoj priči – proverite svoju štitnu žlezdu. Najčešći uzrok umora i osećaja umrtvljenosti je hipotireoza.

4. Nesanica i isprekidan san.

Ako dugo ne možete zaspati, a zatim se budite usred noći, to može biti znak ozbiljnog poremećaja hormonalnog balansa. Nažalost, nesanica, sama po sebi, pogoršava ove probleme. Stvara se začarani krug.

Problem je u tome da nedostatak sna dovodi do narušavanja procesa proizvodnje 10 različitih hormona. Oni kontrolišu apetit, zdravlje srca, mentalno zdravlje i zdravlje reproduktivnih organa. Narušavanje sna izaziva nedostatak estrogena – hormona koji reguliše menopauzu i cikluse spavanja.

5. Preterano preznojavanje.

Znojenje – još jedan siguran znak hormonskog poremećaja. Ako vam se ovo dešava tokom noći, onda postoji razlog da se zamislite.

Najverovatnije, noćno znojenje je posledica nedostatka seratonina. A to je hormon koji, između ostalog, kontroliše raspoloženje i osećaj sigurnosti i bezbednosti.

6. Preterana želja za slatkim.

To je takođe znak problema sa štitnom žlezdom i jedan od prvih znakova hipoterioza. Osim toga, problem  može biti izazvan preopterećenjem nadbubrežne žlezde. Ako ta žlezda luči previše kortizola i adrenalina, vi ćete stalno želeti nešto slatko, jer je šećer  najbolji izvor energije za slučaj borbe, ili bekstva.

7. Gubitak kose.

Uvek se verovalo da su ćelavost i gubitak kose rezultat nedostatka testosterona. Ali sada lekari ukazuju na to da je  razlog  i u drugom hormonu- dihidrotesteronu (DHT). Njegov nedostatak i izaziva većinu problema sa kosom.

Šta raditi?

Zapamtite da je vaše zdravlje u direktnoj vezi sa vašim hormonalnim balansom. Najbolji način njegovog održanja je – pravilna ishrana. Treba poštovati dva osnovna principa: kao prvo – ishrana treba da se zasniva na namirnicama biljnog porekla i kao drugo, ishrana mora biti maksimalno raznovrsna.

3 napitka za regulisanje hormona, koje žene treba da piju svakog dana

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime