6 tipova gojaznosti

Kod svakog čoveka proces dobijanja kilograma je drugačiji i nastaje iz različitih razloga.

Ako ste se nekad pitali zašto vam svo salo odlazi u stomak, zadnjicu, ruke, podbradak ili slično, evo odgovora – postoji 6 naučno dokazanih tipova gojaznosti, koji nastaju iz potpuno drugačijih razloga!

Saznajte u koji tip gojaznosti vi spadate i kako da konačno rešite taj poblem!

Ovo je 6 tipova gojaznosti – i svaki ima svoje rešenje

6 tipova gojaznosti

1. Neaktivna gojaznost

Za ovaj tip je specifično je debljanje u gornjem delu tela – od kukova pa do lica. Uzrok je, osim onog očitog – unosa previše kalorija, sedelački stil života i premalo kretanja.

2. Gojaznost povezana s hranom

U ovom se tipu gojenja kilogrami prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni „šlauf“. On je pokazatelj prekomernog uživanja u nezdravoj hrani – namirnica puna šećera, soli i masnoća.

3. Gojaznost povezana s depresijom

U trećem tipu goenja, masnoće se prvo i najviše „hvataju“ na područje od donjeg dela stomaka do kolena – a na udaru su noge i stražnjica. Prema stručnjacima, najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali i teskoba i depresija. Naime, telo u takvim stanjima biva u „pripravnosti“ te na tim područjima skladišti rezerve. Češća je kod žena.

4. Venska gojaznost

Venska cirkulacija je jedan od uzroka gojaznosti koji je u svojoj osnovi uslovljen genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području trbuha veliku ulogu igraju geni – smanjenim protokom krvi kroz to područje te usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršavaju pušenje i uživanje u alkoholu, a vežbanje je jedino rešenje.

5. Aterogenska gojaznost

Kod ovog tipa gojaznosti, odnosno gojenja, višak se prima za donji deo tela – od stražnjice do nogu. Uzrok je takođe genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promene životnih navika – premalo sna, smanjenje kretanja. Može da dođe i od oticanja nogu. Treba izbegavati kofein i alkohol.

6. Glutenska gojaznost

U ovom tipu gojenja gde se salo skuplja od prsa do kukova, kao i po zadnjoj strani leđa, najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u razdobljima hormonalnih promena – od puberteta i trudnoće do menopauze. Najefikasnije rešenje je dobivanje više mišićne mase vežbama snage, koja će uticati na veću potrošnju kalorija.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime