5 stvari koje se primećuju kod onih koji su prestali da konzumiraju šećer.

Hajde odmah da definišemo: šećer nije zlo sam po sebi. Ali problem je u tome, da njega dodaju gotovo u sve industrijske proizvide. Tako da, ako konzumirate puno prerađene hrane, to je gotovo sigurno da jedete šećera mnogo više nego što je potrebno.

U principu, ako vi radikalno smanjite količinu slatke hrane (recimo zamenite je sa voćem), i prestanete da dodajete šećer u čaj ili kafu, definitivno postaćete mnogo zdraviji, energičniji i vitalniji. Želite konkretno?

Evo 5 prednosti, koje će se desiti u vašem životu, nakon toga što prestanete jesti šećer svesno:

1. Postaćete energičniji

Začudo, mnogi od nas u trenucima teškog umora piju kafu sa šećerom, ili što je još gore, slatke energetske napitke, u nadi da povrate izgubljenu energiju.

Inače, šećer čini sve da se osetite hronično umornim. On blokira sposobnost da telo sačuva rezerve energije. Čim se  svari – a za ovo će biti potrebno oko 15-30 minuta – vi ćete ponovo osećati umor i razdražljivost, pri tome jače nego ranije. I osetićete potrebu za slatkim.

To je kao začarani krug, pokidati lance koje možete samo na račun radikalnog smanjivanja potrošnje šećera u čistom obliku.

2. Vaša težina će se stabilizovati

Šećer vas tera da jedete još više šećera. Ozbiljno, on izaziva hemijsku zavisnost. Hajde da budemo iskreni: većina prerađene hrane sadrži tone soli i tone šećera, i vaše telo zajedno sa njima konstantno gomila suvišne kalorije.

Šećer, takođe, provocira osećaj gladi, i tera vas sa se prejedate. Evo zašto efekat od „snikersa“ prolazi veoma brzo, i već posle sat vremena nakon užine sa ovom čokoladicom, spremni ste pojesti slona.

3. Vaš digestivni trakt počeće bolje da obavlja svoj posao.

Ako bi  vaši unutrašnji organi mogli da pričaju sa vama, oni bi vas sigurno zamolili da jedete  što manje prerađene slatke hrane.

Šećer je štetan, a vlakna su korisna. Ako slatko zamenite voćem i povrćem, a kafu i čaj počnete piti bez šećera, vaš digestivni trakt će vam biti zahvalan. Ubrzaće se metabolizam, češče ćete ići u toalet, i brzo ćete se vratiti normalnom životu.

4. Prestaćete voleti slatko.

To je činjenica. Šećer vas tera da želite još šećera. Ponovo i ponovo. Isključite ga iz toplih napitaka, i primetićete da ste počeli manje jesti kolačića, keksića i krofnica. Proći će neko vreme, i vi ćete biti šokirani: pre toga neverovatno ukusne torte i kolači izgledaće vam neinteresanto.

5. Vaša koža će izgledati zdravije.

Nikako ne možete da shvatite šta se dešava sa vašom kožom, iako je stalno negujete kremama i skupocenim kozmetičkim preparatima. Višak šećera kvari kožu iznutra. Ako je u vašem organizmu hroničan višak glukoze, koža će biti suva, a telo će biti pokriveno bubuljicama. To je prirodna reakcija organizma.

Spremni ste  početi detoks organizma i prestati konzumirati šećer?

Počnite od malog. Jednostavno, počnite obraćati pažnju na ono što jedete i pijete. Koliko je u tome šećera? Možda je došlo vreme da se oslobodite i  gaziranih pića?

Naravno, ovo nije lako. Ali, zapamtite: zavisnost od šećera prolazi za samo 3 nedelje. Ako možete njih da preživite, nakon toga „oslobodilačkog“ perioda jednostavno nećete moći ništa slatko da pojedete. Biće vam muka!

Glavna stvar:  budite uporni u svojoj odluci, potrudite se i obavezno ćete uspeti. Isplati se, svakako.

Čitajte još: 14 stvari koje će se desiti s vašim telom kada počnete da konzumirate manje šećera

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

2 KOMENTARA

  1. Da li se to odnosi i na kašićicu ili dve meda u toku dana? Negde sam pročitala i da je dve kockice crne čokolade od 70% kakaoa isto OK.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime