5 poza joge za decu. Neprocenjiva korist za dečiji organizam i jačanje nervnog sistema.

Kada je odrastao čovek nervozan, ili je pod stresom, on se nosi sa tim na različite načine: neko se bavi sportom, neko puši, neko meditira i praktikuje jogu. Joga odlično odgovara i deci. Ova metoda okrepiće zdravlje malog bića i pobrinuće se  o njegovom nervnom sistemu. Bavljenje jogom doneće detetu more zadovoljstva, jer je toliko slična zanimljivoj igri.

Ako naučite dete još od malih nogu da deluje na svoje emotivno stanje uz pomoć pokreta fizičkog tela, izrašće u uravnoteženu, mentalno zdravu osobu. Savremen svet je prepunjen različitim energijama, i deca su posebno osetljiva i reaguju na sve. Ne žurite grditi nestašno dete, bolje mu pokažite način koji će njemu darovati mir. Umesto vrištanja i kazni, birajte mirna objašnjenja i rešenja. Nervozu i sekiraciju mali čovečuljak ima i bez vas.

Joga za decu odličan je način da provedete vreme sa detetom, neprocenjiva korist za organizam i jačanje nervnog sistema. Pokažite deci, radite zajedno sa njima, pretvorite ove vežbe u zanimljivu igru.

5 poza joge za decu

1. Pčelica

5 poza joge za decu.

Zamolite dete da uradi duboki udah.  Spustite se  na kolena, stavite ruke iza leđa. Udišući, spuštajte glavu dole i zujite kao pčele. Pravilno disanje je osnovni momenat, duboki udasi momentalno smiruju i pomažu detetu u borbi sa sputanim emocijama.

2. Poza mačeta.

5 poza joge za decu.

Frustraciju, bes i stres lako je prevazići uz pomoć ove jednostavne poze. Naučite svoje dete da duboko diše i izvije kičmu u luk, kao prava maca. To će ojačati leđne mišiće i podariće detetu sigurnost i samopouzdanje.

Kičma je osa oko koje su izgrađene sve ljudske aktivnosti. Uvlačenje stomaka i naprezanje leđnih mišića blagotvorno deluje na kičmu, i pomaže konrolisanju negativnih emocija.

3. Oblak.

5 poza joge za decu.

Ova fantastična poza pomaže otpuštanju svih sakrivenih traume koje oseća dete. Duboko udišući i izdišući dete treba da zamisli kako sve emocije, koje ga muče, odlaze gore, u oblake. Dizati ručice ka oblaku – tražiti pomoć od neba, dobijati energiju.

Ako naučite dete ovoj tehnici, moći će ostati uravnotežen i pun energije, čak i u najtežim situacijama.

4. Poza drveta.

5 poza joge za decu.

Ideja ove poze – naučiti sačuvati ravnotežu, biti u harmoniji, čak i kada se to čini nemogućim. Koncentracija pomaže stabilizovanju stanja. Neophodno je stati pravo, ispraviti leđa, ispraviti ramena, disati duboko.

Jednu nogu saviti, oslanjajući se na drugu. Ruke treba da budu ravne – najbolje je zamisliti da su to grane drveta, na kojom žive dobri drugari: pozitivne emocije u slikama različitih životinja.

5. Poza deteta.

5 poza joge za decu.

Ova poza ima duboko umirujuće dejstvo na centralni nervni sistem, daruje detetu osećaj sigurnosti. Stanite na kolena, sklupčajte se, ruke držite uz telo. Dišite duboko, koristeći ceo obim pluća.

Ova poza pomaže pri uspavljivanju, čak i hiperaktivnoj deci, uzbuđenoj nakon napornog dana.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime