10 trikova od naših baka koji su aktuelni i danas

Neki trikovi se pokažu kao genijalni, pa ih zato koriste mnoge generacije.

Ali vremenom se svi oni ipak zaborave, pa postanu nešto što se zove „na babin način“.

Femina je rešila da se priseti prošlosti, pa je prikupila za vas 10 najkorisnijih trikova kojima su se služile još naše bake, kao i naši roditelji, a koji vam mogu uštedeti vreme i novac.

1. Ruže će u vazi ostati sveže duplo duže, ako u vodu dodate tabletu aspirina.

Aspirin sprečava da dođe do „buđanja vode“, i pomaže da hrizanteme, karanfil, gladiole i ruže duže ostanu sveže. A u vodu s narcisom bolje je dodati prstohvat soli, a s georginama, malo sirćeta.

2. Kako biste naučili dete da pravilno drži olovku, koristite gumicu.

Navucite gumicu na ruku, zatim kroz nju provucite olovku, i okrenite je u položaj od 180 . Tako će olovka moći da stoji u pravilnom položaju.

3. Masne mrlje na odeći treba što pre posuti solju

So će upiti u sebe veću količinu masnoće. Jednostavno pospite, sačekajte i istresite. Veće mrlje će se kasnije lakše oprati, a manje će sasvim nestati.

4. Skoreli lak za nokte možete razrediti acetonom.

Nekoliko kapi acetona učiniće vaš lak za nokte ne samo tečnijim, već i sjajnijim. Treba da voditie računa da ne preterate s količinom acetona, inače će lak postati vodnjikav.

5. Zagorelu šerpu možete lako očistiti ako prokuvate u njoj slani rastvor.

Čak i masne zagorele površine možete lako očistiti bez specijalnih sredstava. Jednostavno stavite u šerpu nekoliko kašika soli, i ostavite da vri 15-20 min.

6. Uz pomoć limuna možete očistiti ruke od cvekle i bobičastog voća.

Običan sapun samo još više zadržava ljubičastu boju na rukama. Pa zato ako hoćete da se rešite fleka od cvekle i bobičastog voća, koristite limunov sok ili samo protrljajte ruke parčetom limuna.

7. Prilikom kuvanja jaja neće ispucati i belance neće iscuriti, ako ih spustite u slanu vodu

So ne utiče na to da li će jaja ispucati ili ne, ali će zato sprečiti da belance iscuri, a pritom to ništa neće uticati na ukus.

8. Kako se hleb ne bi mrvio, spustite nož u vrelu vodu

Kako se sveži hleb ne bi mrvio prilikom sečenja, spustite ga u vrelu vodu ili ga polijte vodom iz čajnika. Zatim obrišite oštricu salvetom i ravno isecite hleb.

9. Krompir pomaže da se umiri upaljeno mesto nakon ujeda insekata

Uzmite manji krompir, operite ga i razrežite na pola. Stavite ga na mesto ujeda. Fiksirajte ga lepljivom trakom ili flasterom.

Krompir će smanjiti svrab, upalu, i pomoći će da se rana navlaži, što će povećati brzinu zarastanja rane. Ovo pomaže kod bilo kojih ujeda i razdraženja kože.

10. Odredite strane sveta prema satu

Uzmite ručni sat i okrenite ga tako što će mala kazaljka gledati u pravcu sunca. Zatim podelite na pola ugao između male kazaljke i cifre 1. Ta linija koja deli ugao, pokazivaće jug.

Do podneva jug će se nalaziti na desnoj strani od sunca, a nakon podneva na levoj.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime