10 sjajnih domaćih trikova, za koje vam je dovoljna samolepljiva folija

Samolepljiva folija služi da se u nju upakuje hrana, ali ima još mnogo korisnih namena. Pomoću tog jednostavnog materijala možete sebi olakšati selidbu, sačuvati čistoću kuhinje, pa čak se možete otarasiti i dosadnih insekata.

Femina je proverila najzanimljivije načine upotrebe samolepljive folije i prenosi vam kako je sve možete iskoristiti.

1. Pretvorite običnu čašu u posudu iz koje se ne tečnost prosipa

Ukoliko nemate čašu s poklopcem, a želite da se obezbedite od slučajnog prosipanja tečnosti, pokrijte običnu čašu samolepljivom folijom i ubacite slamku u sredinu. Da biste se sasvim obezbedili, možete ivicu folije dodatno pričvrstiti selotejpom.

2. Poširano jaje

Obično se poširano jaje kuva tako što se u kupuću vodu doda malo sirćeta, a zatim u loncu napravi vir i onda direktno u njega razbije jaje. Čak i kada se pridržavate svih instrukcija, nema garancija da će se jaje skuvati u željenom obliku.

Mnogo je lakše pripremiti ovo jelo pomoću samolepljive folije za hranu – samo razbijte jaje u nju, vežite je u vrećicu i sve to spustite u vrelu vodu.

3. Otvaranje tegle

Ukoliko ne možete da otvorite tvrdoglavi poklopac, obmotajte ga samolepljivom folijom. Tako vam ruke neće kliziti i biće vam mnogo lakše da otvorite teglu.

4. Zaštitite kuhinju od prskanja

Ukoliko imate mikser bez poklopca, verovatno vam nije potrebno objašnjavati koliko nakon mućenja sve oko njega bude isprskano. Izbeći ćete to ako pre početka rada posudu miksera obmotate smolepljivom folijom.

5. Da se boja ne osuši

Ukoliko morate da prekinete farbanje, umotajte četku i kanticu boje samolepljivom folijom. Tako se boja na površini ne može osušiti, a neočišćena četka se neće udrveniti od osušene farbe.

6. Napravite zamku za mušice

Lako ćete se osloboditi dosadnih voćnih mušica pomoću jednostavne zamke. Ubacite naseckano voće u čašu, pokrijte je samolepljivom folijom i zatim izbušite rupice. Slatki miris voća privući će voćne mušice i one će ući kroz rupice, ali više neće moći da izađu iz čaše.

7. Izlupajte šnicle, ali sačuvajte čistoću

Pre nego što počnete, umotajte šniclu u samolepljivu foliju. Tako se komadići mesa neće razleteti na sve strane i radna površina će ostati čista.

8. Lako prenošenje stvari

Selidba će vam malo lakše pasti, ako ne budete morali da sve stvari vadite iz fioka, a zatim sve vraćate natrag. Možete da ih sve zajedno obmotate samolepljivom folijom i tako će sve ostati na svom mestu.

9. Zaštita kozmetike

Ako želite da na put ponesete tečna kozmetička sredstva, a brine vas da bi mogla da iscure iz ambalaže – pre zatvaranja, prekrijte otvor tube samolepljivom folijom. Tako ćete sprečiti kreme i ulja da iscure.

10. Uklonite začepljenje

Pomoću samolepljive folije možete otkloniti začepljenje wc šolje. Potrebno je da otvor šolje prekrijete samolepljivom folijom i po ivicama je zalepite lepljivom trakom. Onda pustite vodu – folija bi trebalo da nabrekne. Zatim nekoliko puta pritisnite površinu folije. Vazduh koji se nakupio ispod nje izguraće začepljenje u kanalizaciju.

Imate li sopstvene tajne korišćenja samolepljive folije ili ste možda već isprobali neke savete? Napištite nam nešto o tome u komentarima.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime