10 saveta osobe koja je znala 16 jezika

Kato Lomb, iako po obrazovanju hemičar, bila je jedan od prvih simultanih prevodilaca na svetu. Tečno je prevodila sa 8 jezika, mada je znala i služila se sa 16, uprkos tome što u njeno vreme nije bilo audio diskova, Skajpa, kao ni škola za učenje stranih jezika.

Začudo, većinu jezika Lombova je savladala sasvim samostalno – iz udžbenika i književnih dela na jezicima koje je želela da nauči. Radila je po principu „potpunog utapanje u jezik“. Učila je gramatiku, paralelno  čitala originalne tekstove i pamtila fraze koje se najčešće koriste u govoru.

Kato Lomb je formulisala 10 jednostavnih, ali vrlo efikasnih pravila za učenje jezika i izložila ih u knjizi „Kako sam učila jezike“. Ovo će biti zanimljivo svima koji uče neki strani jezik

1. Morate svaki dan da se bavite jezikom. Isto je kao sa teretanom, ako želite jake mišiće, nema ništa bez redovnog vežbanja. Svakog dana izdvojite po 10-15 minuta za čitanje ili učenje novih rečenica.

2. Ako prebrzo gubite interes prema učenju jezika, nađite sopstveni sistem. Na primer, učite neko vreme pa onda slušate muziku ili krenete u šetnju.

3. Kontekst čini sve. Nemojte učiti odvojene reči, uvek ih pamtite u kontekstu. Na primer ako ste zapamtili izraz „strong wind“, jedna reč će uvek automatski podsećati na drugu.

4. Jako je korisno da pišete unapred spremne rečenice, a posle da ih maksimalno koristite u dijalozima.

5. Prevodite u mislima SVE što vidite – reklame, pesme, nazive novinskih članaka. Nije teško, a korisno je.

6. Učenje napamet je jako korisno, ali morate biti sigurni da učite 100% ispravne rečenice. Ako niste sigurni, konsultujte se sa profesorom.

7. Sve spremne za dijalog rečenice pišite i pamtite u prvom licu. Na primer, „I am only pulling your leg“ (Samo te zadirkujem).

8. Ni jedan strani jezik ne možete naučiti u izolaciji, slušajući profesora i pišući vežbe. Gledajte filmove, čitajte knjige i novine, družite se sa stranim prijateljima na internetu.
Kato Lomb je i sama počela da uči ruski jezik uz Gogoljeve „Mrtve duše“ i jednog zaista velokog rečnika.

9. Nemojte se plašiti greški, ali se plašite neispravljenih greški. Uvek sve proveravajte.

10. Budite sigurni da ćete uprkos svemu naučiti jezik.

Kada je 86-godišnja Kato Lomb srela svojeg prijatelja Stiva, koji je tada imao 54 godine, srdačno ga je pozdravila: „Stive, koliko si mlad! Koliko još jezika možeš da naučiš!“.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime