Home Korisni saveti za svaku ženu 10 saveta koji će vam pomoći da razlikujete original od kopije

10 saveta koji će vam pomoći da razlikujete original od kopije

0
10 saveta koji će vam pomoći da razlikujete original od kopije

Pri kupovini garderobe: haljine, košulje ili nekog drugog komada odeće, uvek nam je u interesu da kupimo kvalitetnu stvar koja može dugo da se nosi, a da pri tom i zadrži svoju formu.

Nažalost kvalitet često ne umemo da prepoznamo, pa nam se dešava da kupimo odeću koja se skuplja i oštećuje već posle prvog pranja.

Femina je za vas pripremila 10 saveta koji će vam pomoći da prepoznate stvar lošeg kvaliteta već u prodavnici i da ne trošite novac uzalud.

1. Proverite kvalitet pamuka tako što ćete ga stegnuti u šaci.

Uzmite u ruke komad odeće za koji ste zainteresovani i jako stegnite u šaci deo tkanine na nekoliko sekundi, a potom pustite.

Ako tkanina izgleda kao izgužvani papir, znači da je obrađena specijalnim sredstvom da bi stvar zadržala svoj oblik. Takva odeća gubi svoj izgled i pretvoriće se u krpu već posle prvog pranja.

2. Rastegnite šavove kako biste videli rupice od štepa

Kvalitetni proizvodi imaju gusto proštepane i čvrste šavove. Probajte blago da razvučete mesta gde su šavovi spojeni. Ako se na spoju pojavljuju šupljine, budite sigurni da u rukama držite stvar na koju ne treba bacati novac.

3. Kupujte stvari sa skrivenim rajsferšlusima

Trudite se da kupujete odeću sa metalnim, skrivenim rajsferšlusima. Oni su najpouzdaniji i najduže traju. Plastični rajsferšlusi koji se vide se često kvare, i po pravilu ukazuju na loš kvalitet, praktično svakog proizvoda.

4. Proverite da li je porub dovoljno širok

Pantalone i suknje bi trebalo da imaju porub širine do 4 cm. Na bluzama, košuljama i majicama porub bi trebalo da bude nešto manji, oko 2 cm. Ako poruba uopšte nema, ili je tkanina samo proštepana, pred vama je najverovatnije proizvod lošeg kvaliteta.

5. Malo razvucite tkaninu

Ponavljamo: kvalitetna stvar uvek zadržava svoj oblik. Uzmite rastegljivi deo haljine ili suknje i razvucite ga, pa zatim pustite. Ako je tkanina izgubila svoju formu, onda budite sigurni da u rukama imate jeftin i nekvalitetan materijal.

6. Proverite da li je dužina rajsferšlusa odgovarajuća

Rajsferšlusi na haljinama, suknjama ili bilo kojoj drugoj odeći moraju da imaju jednaku dužinu sa obe strane, da budu ravni i da budu iste boje kao odevni predmet.

7. Obratite pažnju na etiketu

Prirodni materijali, kao što su pamuk, svila ili vuna, su trajniji, pa mogu da se nose duže od sintetike. Međutim, pamuk 100% se obično skuplja posle pranja.

Zato treba birati odeću sa dodatkom veštačkog materijala (5-30%), npr. viskoze, poliestera, najlona i slično. Ovakve stvari se neće rastegnuti i nosićete ih mnogo duže.

8. Proverite da li se konac i materijal podudaraju

Pažljivo pogledajte šaru na odeći i konac. Ako se motivi na tkanini i konac ne podudaraju, a šavovi su urađeni koncem druge boje, to je znak da je odeća sašivena na brzinu. Pri proizvodnji ovakvog proizvoda prioritet je bio kvantitet, a ne kvalitet.

9. Proverite dugmad i rupice za dugmad

Najbolje ćete primetiti razliku između originala i kopije, između kvalitetne stvari i stvari lošeg kvaliteta, ako obratite pažnju na detalje, jer se upravo na detaljima najčešće prave greške.

Zato pre kupovine obavezno pogledajte dugmiće i rupice za dugmiće na odeći. Dugmići moraju da budu čvrsto prišiveni, a končići ne smeju da štrče. Otvori moraju da budu ravni i čvrsto i precizno proštepani.

10. Proverite boju na mestu pregiba

Ako je boja na ručkama, kaiševima ili na mestima spojeva bleđa, ili ako ostavlja tragove na pregibima, to je znak lošeg kvaliteta proizvoda.

Takođe, ako jedan deo proizvoda izgleda svetlije ili pak tamnije od ostatka, to je opet znak lošeg kvaliteta. Takva boja će postepeno bledeti i proizvod će izgubiti boju već posle nekoliko pranja.

I još nešto. Pripremili smo mali vodič za one koji vole firmirane stvari i žele da budu sigurni u njihov kvalitet: 10 brendova, čije kopije se mogu prepoznati na više načina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here