10 saveta koji će vam pomoći da razlikujete original od kopije

Pri kupovini garderobe: haljine, košulje ili nekog drugog komada odeće, uvek nam je u interesu da kupimo kvalitetnu stvar koja može dugo da se nosi, a da pri tom i zadrži svoju formu.

Nažalost kvalitet često ne umemo da prepoznamo, pa nam se dešava da kupimo odeću koja se skuplja i oštećuje već posle prvog pranja.

Femina je za vas pripremila 10 saveta koji će vam pomoći da prepoznate stvar lošeg kvaliteta već u prodavnici i da ne trošite novac uzalud.

1. Proverite kvalitet pamuka tako što ćete ga stegnuti u šaci.

Uzmite u ruke komad odeće za koji ste zainteresovani i jako stegnite u šaci deo tkanine na nekoliko sekundi, a potom pustite.

Ako tkanina izgleda kao izgužvani papir, znači da je obrađena specijalnim sredstvom da bi stvar zadržala svoj oblik. Takva odeća gubi svoj izgled i pretvoriće se u krpu već posle prvog pranja.

2. Rastegnite šavove kako biste videli rupice od štepa

Kvalitetni proizvodi imaju gusto proštepane i čvrste šavove. Probajte blago da razvučete mesta gde su šavovi spojeni. Ako se na spoju pojavljuju šupljine, budite sigurni da u rukama držite stvar na koju ne treba bacati novac.

3. Kupujte stvari sa skrivenim rajsferšlusima

Trudite se da kupujete odeću sa metalnim, skrivenim rajsferšlusima. Oni su najpouzdaniji i najduže traju. Plastični rajsferšlusi koji se vide se često kvare, i po pravilu ukazuju na loš kvalitet, praktično svakog proizvoda.

4. Proverite da li je porub dovoljno širok

Pantalone i suknje bi trebalo da imaju porub širine do 4 cm. Na bluzama, košuljama i majicama porub bi trebalo da bude nešto manji, oko 2 cm. Ako poruba uopšte nema, ili je tkanina samo proštepana, pred vama je najverovatnije proizvod lošeg kvaliteta.

5. Malo razvucite tkaninu

Ponavljamo: kvalitetna stvar uvek zadržava svoj oblik. Uzmite rastegljivi deo haljine ili suknje i razvucite ga, pa zatim pustite. Ako je tkanina izgubila svoju formu, onda budite sigurni da u rukama imate jeftin i nekvalitetan materijal.

6. Proverite da li je dužina rajsferšlusa odgovarajuća

Rajsferšlusi na haljinama, suknjama ili bilo kojoj drugoj odeći moraju da imaju jednaku dužinu sa obe strane, da budu ravni i da budu iste boje kao odevni predmet.

7. Obratite pažnju na etiketu

Prirodni materijali, kao što su pamuk, svila ili vuna, su trajniji, pa mogu da se nose duže od sintetike. Međutim, pamuk 100% se obično skuplja posle pranja.

Zato treba birati odeću sa dodatkom veštačkog materijala (5-30%), npr. viskoze, poliestera, najlona i slično. Ovakve stvari se neće rastegnuti i nosićete ih mnogo duže.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime