Evo zašto je dobro jesti avokado: 10 ubedljivih razloga!

Mekan i sočan avokado je sada cenjen u celom svetu zbog svojih, neverovatno korisnih sastojaka. Pospešuje gubitak telesne težine i kontroliše nivo holesterola u krvi. Ovo egzitično voće reguliše krvni pritisak, poboljšava vid i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. U Meksiku se koristi kao afrodizijak, ali to nisu sve blagodeti ovog voća..

Avokado je jedna od najzdravijih voćki na našoj planeti, pa nije ni čudo što ga nutricionisti često preporučuju, nazivajući ga i supervoćem. Uostalom, u jednom plodu avkoada krije se skoro 20 vitamina i minerala. To su vitamini A, B, C i E, ali i vlaknima i mineralima kao što su kalijum, kalcijum i drugi.

Navešćemo 10 razloga zašto avokado treba da bude prisutan u vašoj ishrani

Gubljenje težine

Avokado je sjajan način za gubljenje kilograma. Nemojte da vas zavara njegov sadržaj masnoća jer oni obezbeđuju vašem organizmu samo dobre, zdrave masnoće. Oni ubrzavaju metabolizam i pomažu kod gubljenja viška kilograma.

Prema brojnim studijama, konzumiranje polovine jednog avokada dnevno potiskuje nalete gladi i do 5 sati nakon jela.

Regulisanje krvnog pritiska

S obirom na to da je avokado pun kalcijuma, to mu omogućuje da dovede krvni pritisak u savršenu ravnotežu. Kalcijum je inače zadužen za eliminisanje viška natrijuma iz organizma.

Upravo zbog toga avokado može da pročisti vaše krvne sudove i da idealno izbalansira krvni pritisak.

Poboljšava vid

Avokado je prepun dve vrste esencijalnih karotenoida: luteina i zeaksantina. Ove dve materije drastično poboljšavaju vid kod osoba koji redovno konzumiraju avokado. Treba još znati da avokado ima najveći procenat ovih materija od svih namirnica iz prirode.

Kontroliše nivo holesterola

Kao što smo već napomenuli, avokado je pun zdravih masti koje služe za regulisanje nivoa holesterola u organizmu. Prema brojnim studijama, avokado je odličan za snižavanje lošeg, odnosno LDL holesterola.

Prevencija dijabetesa

Još jedna sjajna prednost konzumiranja jednog avokada dnevno je ta što vas štiti od dijabetesa. Istraživači su potvrdili putem brojnih studija da jedan avokado dnevno besprekorno uspostavlja ravnotežu između insulina i šećera u krvi.

Ako do sada niste znali, avokado praktikuje svoju magiju i na trudnicama. S obzirom na to da je avokado prepun vitamina B6 i C, folata i kalijuma, avokado neguje fetus i majku u isto vreme.

Još jedna velika prednost unošenja avokada tokom trudnoće je njegova sposobnost da suzbije jutarnje mučnine.

Jačanje kostiju

Kao rezultat bogatog sadržaja vitamina K, avokado može da zgusne strukturu kostiju i da spreči njihovu lomljivost. Pored toga, avokado je prepun vitamina D i kalcijuma, koji su ključni za pravilan razvoj i otpornost kostiju.

Hranjenje tela nutrijentima

Kada osetite da vam dijeta ne ide od ruke, pokušajte da jedete avokado. Obogaćen mineralima i vitaminima koji održavaju telo zadovoljnim i zdravim, potrebna je samo jedna porcija avokada da bi se dobio željeni nivo hranljivih materija. Da budemo konkretni, avokado dnevno će vam obezbediti sledeću vrednost: 39% vitamina K, 21% kalijuma, 25% vitamina C i 30% folata.

Izgradnja hranljivih sastojaka u telu

Za razliku od drugih namirnica, avokado ne samo da obezbeđuje mnogo hranljivih sastojaka, već pomaže i telu da ih apsorbuje i skladišti pravilno.

Probavni sistem

Ponekad, naš probavni sistem može “isprati” važne hranljive materije, zbog nepravilne apsorpcije. Ovo je mesto gde avokado efikasno pomaže u očuvanju tih hranljivih materija. Kao rezultat, vaše telo će imati više hranljivih materija koje će koristiti kada je to potrebno, kao što su alfa i beta karoten, lutein i likopen.

Unošenje zdravih masti

Zdrave masti su ključne ako želite da održite savršenu sinergiju tela i uma. Avokado je jedna od namirnica koja je bogata zdravim mastima, koje uglavnom pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih problema, moždanog udara i povišenog nivoa LDL holesterola.

Kako se jede avokado

Avokado treba da se jede samo ako je potpuno zreo. To možete proveriti tako što ćete ga blago stisnuti i ako je njegova unutrašnjost meka, znači da je dovoljno zreo i da ga možete jesti.

Čišćenje avokada nije problematično niti komplikovano. Sve što treba jeste da odvojite plod avokada od velike košpe koja se nalazi u njemu, oljuštiti, i možete ga konzumirati ili dodati uz druge namirnice i konzumirati. 

Takođe, avokado možete jesti i kao namaz, tako što ćete ga izgnječiti viljuškom, dodati mu limunov sok, pavlaku (majonez), iseckan luk (ili zelen) i paradaiz (krastavac). To sve pomešate i mažete na hleb.

Avokado možete jesti i kao salatu, tako što ćete ga jesti uz neko jelo, na primer uz meso ili ribu samog ili u kombinaciji sa još nekim povrćem. Na primer sa krastavcem, lukom, paradaizom, paprikom i sl.

Možete i napraviti sos od njega ako ga izmiksirate u blenderu samog ili sa belim lukom ili nekim drugim začinom.

Ako želite možete ga i posoliti ili pobiberisati ili preliti maslinovim uljem. Avokado je prilagodljivog i ne jakog ukusa, pa se može kombinovati i koristiti sa gotovo svim začinima i u svim kombinacijama.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime