10 zdravih namirnica koje smo celog života pogrešno jeli

Femina veruje da hrana treba da donosi i zadovoljstvo i korist. Zato se pridržavajte ovih jednostavnih saveta, koji će doprineti da zdrava hrana postane još korisnija.

1. Mladi krompir

Razlog: Krompir sadrži kalijum, gvožđe, fosfor i vitamin C, koji su koncentrisani u ljusci. Važno: ako je krompir pozeleneo, verovatno se u njemu nagomilao štetni toksin solanin i onda ga je ipak bolje oljuštiti.

2. Kivi

Razlog: Unosite 3 puta više vlakana i antioksidanata, koju uništavaju stafilokoke i Ešerihiju koli.

3. Šargarepa

Razlog: Beta karotena i luteina, koji su neophodni za dobar vid i mladalačku kožu, ima mnogo više u kuvanoj, nego u sirovoj šargarepi, a takođe se aprorbuju pet puta bolje.

4. Plavi patlidžan

Razlog: Tokom procesa pečenja, koncentracija kalijuma se povećava, dok se nitrati i nitriti „isušuju“.

5. Špargla

Razlog: Ako špargle pržite 5-7 minuta, možete da sačuvate više vitamina i antioksidanata nego prilikom kuvanja. Osim toga, vitamin C, zbog koga su špargle inače toliko cenjene, tokom kuvanja se rastvori u vodi.

6. Kupus

Razlog: Kupus tokom kuvanja gubi karoten i antioksidante. Za razliku od toga, kiseli kupus sadrži tri puta više vitamina C i mlečnu kiselinu, koja pomaže organizmu da apsorbuje belančevine.

7. Beli luk

Razlog: Izuzetno korisni alicin nastaje mešanjem dva sastojka, koji se nalaze u različitim delovima belog luka.

Kada naseckamo češanj belog luka, enzimi dobijaju dugo očekivanu slobodu, a mi – mirisni sastojak koji sprečava razvoj malignih ćelija, ima antioksidantska i antibakterijska svojstva, a takođe čuva naš imunitet.

8. Mekinje

Razlog: Jedinjenja fitinske kiseline iz mekinja u dodiru sa kalcijumom i magnezijumom iz mleka formiraju nerastvorne komplekse, pa organizam jednostavno ne može da apsorbuje korisne supstance.

9. Paradajz

Razlog: Da, tako ćemo izgubiti deo dragocenog vitamina C, ali ćemo povećati sadržaj likopena. Ovaj pigment ne samo da boji paradajz u crveno, već je i moćan antioksidans, ali je i veran pomoćnik u prevenciji kardiovaskularnih, onkoloških i upalnih oboljenja.

10. Bundeva

Razlog: U kori ima manje šećera, a više minerala i dijetalnih vlakana (celuloze i pektina) i vitamina C.

Čitajte još: 8 namirnica koje će, čak nekoliko puta, ubrzati vaš metabolizam

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime