Joga za vreme menstruacije: 7 vežbi koje efikasno ublažavaju bolove

Kod mnogih žena, menstruaciju prate jaki bolovi. Neke od nas rešavaju taj problem sredstvima protiv bolova i raznim narodnim metodama, ali to nisu jedini načini da se izborimo s ovom neugodnom pojavom.

Ako zbog menstrualnog bola nemate želju za bilo kakvim pokretima i aktivnostima, onda će vam ove vežbe (asane) pomoći da se bolje osećate i da se vratite normalnom načinu života.

Danas ćemo vam pokazati 7 vežbi koje će vam umanjiti menstrualni bol, bez uticaja na vaš hormonski status.

1. Lezite na leđa, primaknite kolena grudima i obuhvatite ih rukama. Napravite nekoliko punih ciklusa disanja. Ljuljajte se levo-desno nekoliko minuta.

2. Sedite na pod savijenih nogu i spojenih stopala. Stavite ispod krsta ćebe smotano u valjak, a jastuk pod glavu. Lezite na pod i potpuno se opustite.

3. Kleknite, a zatim se spustite i sedite na pod između nogu, držeći leđa uspravno. Istegnite ruke uvis, zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim ih lagano spustite. Ponovite vežbu 2-3 puta.

4. Kleknite i u tom položaju približite palce na nogama. Zatim sedite na pete, isprsite se, ispružite ruke napred i spustite čelo na pod. Ostanite u ovoj asani 2-5 minuta.

5. Lezite na pod, licem okrenutim nadole, spojenih stopala sa ispruženim prstima. Podmetnite dlanove pod ramena.

Dok udišete, lagano podižite telo, ne oslanjajući se na ruke. Držite ruke savijene u laktovima. Uradite dva ciklusa disanja.

Zatim podignite telo više, savijajući se u struku. Ispravite ruke, istežući uvis glavu i vrat. Uradite još dva ciklusa disanja.

6. Kleknite i stavite dlanove na pod u širini ramena. Prilikom udisaja, podignite glavu i izvijte leđa. Zadržite dah 3 sekunde.

Pri izdisaju, spustite glavu i istegnite leđa nagore. Povucite zadnjicu i repnu kost ka trbuhu. Ponovo zadržite dah 3 sekunde.

7. Lezite na leđa, stavite ruke na pod, s dlanovima nadole. Ruke rašiirite pod pravim uglom u odnosu na telo. Potpuno se opustite.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime