8 vežbi koje će vas spasti od zastoja limfe, usled sedećeg načina života

Provodite veći deo dana na poslu za računarom, a uveče sedite s telefonom? Zbog toga bol u vratu, leđima i rukama može postati vaš stalni saputnik. Sedeći način života štetan je po zdravlje: mišići se udrvene, javljaju se ukočenost i trnci.

Femina vodi računa o svojim čitaocima i zato je za vas odabrala jednostavne vežbe, koje otklanjaju bol i napetost u vratu, leđima i rukama.

Vrat i ramena

Sedeći rad za računarom ili duga vožnja izazivaju napetost u vratu i ramenima. Rezultat je bol u mišićima, ligamentima i kostima. To je ozbiljan problem: samo u prošloj godini, u Velikoj Britaniji je 30 miliona ljudi otišlo na bolovanje zbog bolova u vratu.

Zbog grča nerava i krvnih sudova u vratu, opada vid ili se javlja glavobolja. Svi ovi problemi se mogu izbeći, ali morate sebe prisiliti da ustanete sa stolice i uradite nekoliko lakih i jednostavnih vežbi.

Istezanje vrata i ramenog pojasa. Stavite jednu ruku na dovratak, opustite glavu i ispružite bradu ka suprotnom ramenu. Ponovite to 10 puta. Ne ulažite preterani napor: treba da osetite prijatnu toplotu u mišićima. Zatim ponovite vežbu drugom rukom.

Ublažavanje bolova i otklanjanje napetosti. Stanite tako da vam potiljak dodiruje zid, a pete budu 10 cm od njega. Nemojte dizati ramena. Raširite ruke u stranu i 10 puta se podignite na prste. Tokom ove vežbe, ruke treba da dodiruju zid.

Zglobovi

Nepravilan položaj kompjuterskog miša i tastature, kao i mobilnog telefona, može da dovede do trnjenja šaka i bolova u zglobovima.

Ako zanemarite simptome, ova nelagodnost može dovesti do sindroma karpalnog tunela (bolno nagnječenje središnjeg nerva u zglobu). Međutim, postoje vežbe koje otklanjaju taj pritisak i sprečavaju razvoj bolesti.

Varijanta za lenje. Potrebne su vam dve kuglice ili ručni ekspander. Okrećite kuglice u ruci ili stiskajte ekspander tokom radnog dana. Ova vežba će vas zaštititi i od upale zglobova.

Razgibavanje zglobova. Uhvatite se za zglob i napravite 10 kružnih pokreta šakom. Ponovite vežbu drugom rukom.

Istezanje prstiju. Uhvatite kažiprstom leve ruke kažiprst desne i povucite (samo bez prevelikog napora). Istegnite tako sve prste na jednoj, a zatim na drugoj ruci.

Krsta i zadnjica

Bol u krstima i težina u nogama uopšte ne znače da starite. Možda samo radite sedeći posao, a nemate vremena za fizičku aktivnost. Višečasovno sedenje može dovesti do nagnječenja nerva išijadikusa, bolova u zadnjici i krstima.

Lekari kažu da sedeći način života može dovesti i do pojave celulita. Da biste izbegli razvoj ozbiljnih tegoba i kozmetičkih defekata kože, treba da radite jednostavne vežbe istezanja. One će poboljšati cirkulaciju krvi i obezbediti vam zdravlje i lepotu.

Vežba za kancelariju. Sedite na ivicu stolice i ispružite jednu nogu napred. Polako nagnite telo prema nozi. Ne preterujte: ne smete da osetite bol i napetost. Uradite 5-10 pregiba, a zatim ponovite vežbu ka drugoj nozi.

Ovo istezanje će vam pomoći da se oslodite napetosti u krstima, gluteusu i da opuštite mišiće listova.

Ako vas zabole krsta kod kuće. Lezite na leđa i stavite jastuk ili savijeni peškir pod glavu. Savijte desnu nogu, a levu podignite na nju. Stopalo leve noge treba da slobodno leži na butini desne.

Uhvatite rukama desnu butinu i povucite je prema sebi. Ako ne možete da rukama obuhvatite butinu, koristite peškir. Ne odvajajući zadnjicu od poda, potrudite se da tako ostanete 20-30 sekundi. Ponovite to još dvaput, a zatim se prebacite na drugu nogu.

Da li je i vama poznat bol u leđima? Ispričajte nam kako se borite s posledicama sedećeg rada.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime