5 vežbi koje vam pokazuju koliko vam je mlado telo

Svaki čovek na svet dolazi sa urođenom gipkošću, zato deca lako prave špagu ili stavljaju nogu za vrat. Vremenom se gipkost tela i pokretljivost zglobova smanjuju, a dugi sati sedenja u kancelariji uzmu svoj danak. Stoga postaje teško u potpunosti ispraviti leđa ili samostalno zakopčati rajsferšlus na haljini.

Femina vam je pripremila 5 vežbi koje će vam pomoći da proverite gipkost različitih delova tela i na osnovu toga će vas svrstati u određenu starosnu grupu.

Samo budite spremni i za loše vesti, jer može da se desi da vas rezultat ne obraduje. Pre vežbanja se malo zagrejte: odradite par skokova, čučnjeva ili podizanja nogu.

Proveravamo gipkost leđa

Uradite ovako:

Je l’ bilo lako? Čestitamo! Vi ste ili dobro razgibani, ili jako mladi.

♦ Uspeli ste, ali sa naporom? Trebalo bi češće da se razgibavate.

♦ Ako vam je jako teško, onda obuhvatite dlanovima laktove na leđima i ostanite nekoliko minuta u tom položaju. Trenirajte češće ako ne želite da dobijete sindrom smrznutog ramena.

Proveravamo gipkost kičme

Uradite ovako:

♦  Ako ste uspeli da dodirnete pod dlanovima ili da dodirnete pod iza svojih stopala – odlično! To znači da nemate više od 25 godina ili se redovno i pravilno istežete.

♦  Ako ste dodirnuli pod barem prstima i to je dobro, ali trebalo bi još da radite na razgibavanju.

♦  Ukoliko uopšte niste uspeli da dodirnete pod, trebalo bi češće da trenirate. Vaša kičma je izgleda spremna samo za fotelju, ćebe i štrikanje

Proveravamo gipkost zadnjeg vratnog dela i ramenog pojasa

Uradite ovako:

♦ Ako ne uspevate da dodirnete rukama pete, nemojte da forsirate, samo se malo izvijte unazad, pridržavajući leđa rukama. Trebalo bi još da radite na gipkosti. Što se tiče vašeg uzrasta, očigledno niste tinejdžer.

♦ Ako vam je to bilo jednostavno, čestitamo, odlično ste razgibani! Izađite iz poze bez naglih pokreta.

Proverevamo gipkost kukova

Uradite ovako:

♦ Ako ste dodirnuli čelom kolena i ako ste mogli da ostanete u toj poziciji barem par minuta, možemo se radovati zbog vas! Fizički uzrast vam je blizu školskog.

♦ Ako niste uspeli, ili vam se noga nevoljno savijala, onda vašim zglobovima nedostaje pokretljivosti, a zadnjim mišićima butina elastičnosti.

Proveravamo gipkost kolena

Uradite ovako:

♦ U mladosti ova vežba ne predstavlja problem. Praveći sitne korake, polako, pređite iz poze za sklekove u pozu slova A.

♦ Posle 30-te postaje teško odraditi ovu vežbu bez savijanja laktova, kolena ili kičme. Najvažnije je odrediti gde je problem i posvetiti više pažnje istezanju.

♦ Ako uopšte niste uspeli da uradite vežbu, sigurno imate više od 50 godina i uopšte niste na „ti“ sa sportom.

Koja vežba vam je bila najteža od svih? Napišite nam u komentarima. Proverićemo zajedno koji deo tela je po statistici teže istezati što ste stariji.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

6 KOMENTARA

  1. Imam 47 godina, trčala sam dosta dugo, radila neke vežbe, krenula na jogu ….i dobila poprilično teži oblik diskus henrije l5 i l4 sa nesnosnim bolovima tri nedelje….nisam znala da imam problem sa ledjima jer me NIKADAAA nisu bolelaaa ali da sam znala NIKADA ne bi smela da radim vežbe na jogi koji imaju preklop napred, (recimo kao ova za proveru gipkosti kukova). Zato dobro povedite računa koje vežbe smete da radite a koje ne….ok u 25 možemo sve ali sa 45 dobro vodite računa koje smete da radite a koje ne…..ja sam ih mogla sve da uradim i mislila kako sam gipkaaaaa a štetila sam ti timeee da sam u ludačkim bolovima bila, sa inekcijama , terapijama i opet vežbama ali sada samo za ledja i stomak

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime