5 delotvornih vežbi za bolove u vratu koje možete izvoditi na poslu

U vreme ekspanzije i razvoja tehnologije, sve je više poslova koji se rade u sedećem položaju. Dugim sedenjem u istom položaju dodatno se opterećuje cervikalna regija, i tada se javljaju bolovi u ramenima i vratu. Zato je pravilno držanje tela veoma važno kako bi se otklonili bolovi u vratno-ramenom pojasu.

Vrat i ramena posebno trpe u situacijama kada je stres pojačan, kada se nagomila emotivna i mišićna napetost. Žene su podložnije ovim tegobama nego muškarci.

Uz pomoć vežbi koje vam mogu pomoći da rasteretite mišiće vrata, ruku i ramena, ublažićete ove neprijatne tegobe. Predstavljamo vam 5 jednostavnih i lakih vežbi koje možete da radite i u svojoj kancelariji u sedećem položaju.

Prva vežba:

Sedite i zaumite položaj koji vam najviše odgovora. Kičma treba da bude prava, a grudi i trup ne treba da se pomeraju. Udahnite, a onda izdišući spuštajte lagano bradu prema grudima, sve dok se ne dodirnu.

Udahnite i polako podignite glavu u početni položaj, zatim je lagano zabacite unazad.

Zadržite se u svakom položaju 15 sekundi, a zatim ponovite vežbu nekoliko puta.

Pomoću ove vežbe, istežu se mišići vrata i gornjeg dela leđa. Opustite se tokom istezanja.

Druga vežba:

Sedite pravo. Spuštajte glavu u desnu stranu prema ramenu. Zadržite se u ovom položaju nekoliko sekundi, pri tom ne okrećući ramena ni grudni koš. Vratite glavu na sredinu, a zatim ponovite vežbu i u levu stranu.

Uz pomoć ove vežbe isteže se zgrčena muskulatura sa obe strane vrata, koja se prenosi i na ramena. Ova vežba pomaže i u otklanjanju glavobolje, jer opušta vratni deo kičme i poboljšava cirkulaciju celog vrata.

Treća vežba:

Dignite obe ruke u ravni sa ramenima. Podignite palčeve na gore, a zatim ih gurajte unazad.

Zadržite se u ovom polažaju nekoliko sekundi, a zatim zarotirajte šake, tako da vam palac bude okrenut na dole. Glava neka stoji pravo, kao i kičma.

Ovo je vežba istezanja za jačanje i opuštanje ramenog pojasa, kao i gornjeg dela kičme i ruku.

Četvrta vežba:

Sedite pravo i neka celo telo miruje. Iz početnog položaja, lagano okrećite glavu u desno, sve nek ne osetite blagu bol. Zadržite se malo u tom položaju, a zatim vežbu ponovite i sa leve strane.

Ovo je najjednostavnija vežba za brzo otklanjanje napetosti u vratu.

Peta vežba:

Obe ruke stavite iza potiljka, a zatim savijte glavu ka napred i rukama je pogurajte na dole (bradom ka grudima). Vratite glavu u početni položaj i ponovite vežbu nekoliko puta.

Ovom vežbom se istovremeno istežu mišići vrata i ramena.

Sve vežbe radite u intervalu od najmanje 15 sekundi, jer u protivnom, vežba neće biti efikasna.

Bonus vežba: Kad god ste u prilici idite stepenicama, umesto da koristite lift. Hodanje uz stepenice ojačava donji deo kičme, a time se ojačavaju mišići muskulature, što je veoma važno za pravilno držanje.

Uz pravilno držanje tela tokom takozvanih ,,sedećih“ poslova, bolovi u vratu i ramenima biće ublaženi, a vi ćete moći da se potpuno posvetite poslu i drugim aktivnostima.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime