Posturalna drenaža: Tehnika za izbacivanje sekreta iz pluća

Posturalna drenaža je efikasan način da se pomogne plućima prilikom teškoća sa disanjem. Ova tehnika pomaže u iskašljanju i izbacivanju sluzi iz pluća. Metoda se sastoji u tome da se pacijent postavi u poseban položaj, u kome se pogođeni deo pluća nalazi iznad grane dušnika u dve glavne bronhije.

U ovakvom položaju tela, sekret se pod dejstvom gravitacije sliva u glavne bronhije i vrlo brzo (brzinom od 1 do 2,5 cm u minutu) stiže do mesta grananja dušnika (odnosno spajanja glavnih bronhija u dušnik) jer to mesto ima najveću osetljivost na refleks kašlja. Tada sluz počne da izlazi i mnogo se lakše iskašlje.

Takođe možete dodati ritmično tapkanje (lupkanje dlanom) po leđima u predelu pluća, što takođe pomaže odvođenju sluzi. To možete raditi sami sebi ili članovima porodice.

Samo lezite u pravilan položaj i pustite da sluz ističe, pomažući se tehnikama disanja: pun i dug udisaj kroz nos, zatim izdah kroz zube, dug i ujednačen, a zatim iskašljavanje.

Počnite čim osetite da vam se sluz skuplja u plućima. Ne čekajte da se razbolite toliko, da počnete da se gušite. Dovoljno je nekoliko puta na dan po 20-30 minuta, a posebno je važno da to radite izjutra jer se tokom noći nakupi puno sluzi.

Tehniku posturalne drenaže primenjivali su u staračkom domu u američkoj državi Vermont za vreme epidemije gripa 1976. Nikoga nisu izgubili, dok su u drugim staračkim domovima izgubljene stotine života.

Kada su uvedeni respiratori, stara tehnika posturalne drenaže pala je u zaborav, ali je i dalje veoma efikasna.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime