Kako zaustaviti tahikardiju za manje od jednog minuta

Mnogima od nas je poznat osećaj kada srce u grudima počne da lupa jače nego obično. Femina vam nudi dva jednostavna, ali efikasna metoda koji mogu da vam pomognu kod ubrzanog lupanja srca.

Kod naglo snižene temperature ljudsko srce počinje da kuca usporeno. Na taj način nervni sistem prilagođava organizam na nove uslove. Srce najbrže „odreaguje“ kada se ohladi lice, jer mu je ono bliže od ostalih delova tela.

Zato se preporučuje da se u slučaju tahikardije uradi sledeće:

Prvi način

U duboku posudu sipajte hladnu vodu. Što je voda hladnija, to je bolje, pa zato ako imate led, dodajte i njega. Zadržite dah, ako treba i prstima stisnite nos, i naglo spustite lice u hladnu vodu na nekoliko sekundi.

Ako nemate odgovarajuću posudu, zagrabite vodu dlanovima i spustite lice u njih. Takođe, možete malo i masirati kožu lica kockama leda, obraćajući posebnu pažnju na predeo oko slepoočnica.

Drugi način

Ovom procedurom delujemo na lutajući nerv koji reguliše broj kontrakcija srca. Tehnika se izvodi na sledeći način: udahnite duboko i napregnite stomačne mišiće. Palcem i kažiprstom zatvorite nos; zatvorite i usta i oči. Probajte da sa zatvorenim nosom i ustima napravite izdah, dok i dalje naprežete trbušne mišiće.

Nijedan od gore navedenih metoda ne smete primenjivati ukoliko tahikardiju prati jak bol u grudima ili osećaj nedostatka vazduha. U ovakvim situacijama jedino rešenje je da pozovete hitnu pomoć.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime