Kako napraviti kantarionovo ulje: Za šta je dobro i kako se koristi.

Kantarion je u našem narodu odavno poznat po svom lekovitom dejstvu. Jedna od mogućnosti, da koristite lekovitost kantariona tokom cele godine, je da napravite kantarionovo ulje.

Kantarionovo ulje se uglavnom koristi kod upalnih procesa kože, za lečenje manjih povreda, blažih opekotina, crvenila izazvanog sunčanjem, otoka kod uboda insekata, za masiranje kod reumatskih tegoba. A u ginekologiji se primenjuje u obliku vaginaleta, ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.

Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način, pa evo kako možete i vi da ga napravite kod kuće.

Kako napraviti kantarionovo ulje:

Kantarion cveta i bere se u leto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima. Kantarion se bere kad cveta.

Secite biljke nožem ili makazama, tako da koren ostane u zemlji za iduću godinu. Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negde da prenoće. Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se raziđu, ako su možda na biljkama. Ujutro biljke stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje.

U tradicionalnoj medicini koristi se kantarionovo ulje koje se priprema na način da se tri četvrtine staklene tegle ili odgovarajuće flaše napune vršnim delovima ove biljke, a zatim preliju maslinovim uljem.

Kako napraviti kantarionovo ulje

Preporučuje se da se koristi kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje. Tegle zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom. Ostavite tegle tako da odstoje 45 dana. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju.

Nakon tog perioda procedite ulje i iscedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću levka i gaze, a onda odložite na pogodno mesto. Čuvati na suvom, hladnom i mračnom mestu. Ne treba ga držati ni na suncu ni u frižideru.

Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cele godine, do naredne berbe kantariona.

Za šta je dobro i kako se koristi kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu i za jelo. Odlično je za kožu pa se može koristiti za nanošenje. Štiti kožu i sprečava upalne procese na njoj. Pomaže i neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Može se upotrebljavati i za masažu.

Koristi se za opuštanje mišića i pomaže kod slabije cirkulacije. Ulje od kantariona ne treba upotrebljavati kao zaštitu od sunca, jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži, ali ukoliko imate opekotine od sunca onda je korisno.

Kantarionovo ulje je podjednako dobro za mordice, opekotine i za zarastanje rana, a maže se i kod ujeda insekta. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume. Ulje se koristi i za lečenje hemoroida.

Kantarion se koristi i u kozmetičkoj industriji, a vi ćete sa svojim uljem biti obezbedjeni, da godinu dana održavate kožu zdravom. Može se koristiti i za negu kose.

Kantarion je dobar za želudac i protiv depresije. Protiv bolova u želucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz malo tečnosti, popiti 1 kašikicu kantarion ulja ili ga staviti na kocku šećera i sisati (tako je radila moja baba).

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime