7 joga-vežbi za prste, koje će pomoći održati organizam zdravim i vitalnim.

Pre nekoliko vekova u Indiji se pojavila zanimljiva tehnika – lekovite mudre, ili joga za prste. Kao što je poznato, na dlanovima postoji mnoštvo tačaka povezanih sa određenim delovima tela. Mudre su pozicije šaka za koje se kaže da utiču na energiju vašeg fizičkog, emocionalnog, i duhovnog tela.

Radeći mudre – laganu gimnastiku rukama, mi dobijamo dodatnu energiju, održavamo organizam u tonusu, i popravljamo zdravlje svojih unutrašnjih organa.

Mudre možete raditi sedeći, stojeći ili ležeći, bilo gde, i kad god vam to okolnosti dopuštaju, čak i dok gledate televiziju, pa i u društvu, na plaži ili tekom šetnje.

Predstavljamo vam nekoliko korisnih mudri pomoću kojih ćete se osloboditi stresa, umora i iscrpljenosti, poboljšati metabolizam, funkciju mozga, imunitet, normalizovati rad organa za varenje, i smanjiti težinu.

Sve što je potrebno jeste sastavljati prste u određen položaj i zadržavati ih u takvom položaju nekoliko minuta. Mudre možete ponavljati kad god poželite u toku dana.

Mudre za zdravlje organizma:

Mudra „Znanje“

Kažiprste obe ruke sastavite sa velikim prstima kako je prikazano na slici, a ostale ispravite, ali ne naprežite. Ova mudra pomaže smirivanju, opuštanju, poboljšava rad mozga, stimuliše hipofizu i pomaže izbacivanju nepotrebne misli iz glave.

Mudra „Vetar“

Sastavite kažiprste ka osnovi palca. Ostale prste ispružite. Ova mudra korisna je za one koji imaju oboljenja  respiratornog trakta i sistema za varenje, pomaže kod depresivnih stanja.

Mudra „Zemlja“

Domali prst i palac obe ruke čvrsto sastavite. Ostale prste ispravite. Mudra se preporučuje kod preotrećenja organizma, fizičkog umora i stresa. Može da poveća životnu snagu, očisti kožu i poboljšava telesnu funkcionalnost.

Mudra „Vatra“

Palac i domali prst sastavite kako je prikazano na slici, ostale prste ispravite. Kod sistematskog sprovođenja poboljšava se metabolizam, smanjuje se težina. Organizam se vraća u optimalno stanje balansa.

Mudra „Nebo“

Srednje prste obe ruke savijte, a velikim prstima dodirnite njhove sredine. Ova mudra smiruje nerve, pomaže kod ušnih bolesti.

Mudra „Život“

Spojiti mali prst i palac laganim pritiskom, a ostale prste slobodno ispružite. Mudra pomaže očuvanju oštrinu vida, korisna je kod umora i iscrpljenosti.

Mudra „Voda“

Sastavite zajedno vrhove palčeva, srednjih i domalih prstiju obe ruke. Kažiprst i domali prst ispravite. To je mudra energije , omogućava čišćenje organizma i održavanje ravnoteže, jačanje imunog sistema.

Najbolji rezultati postižu se jednokratnim izvođenjem od 45 minuta, ali, ako za to nemate vremena ili strpljenja, mudre možete raditi i po 5, 10 ili 15 minuta, više puta dnevno, do ukupnog trajanja od 45 minuta.

Po želji ili potrebi, možete tokom dana izvoditi i nekoliko različitih mudri.

Čitajte još: Kako privući novac u život: jednostavna mudra za privlačenje novca.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime