Niko nikome ništa ne duguje: Fraza koja razara odnose

Odakle je potekla ova popularna fraza: „Niko nikome ništa ne duguje“? To je odvratno tvrđenje. Lažno u svojoj suštini, jer čovek je društveno biće. Kada ulaziš u bilo kakav odnos, postaješ odgovoran. Zato što si dao nadu, nešto obećao, potvrdio rečima ili delima.

Jer postoji savest, na kraju krajeva. Pustio si nekoga u svoj život, dozvolio si mu da postane deo tvog sveta, a ti si postao deo njegovog — time si preuzeo obaveze. Obaveze prema toj osobi i prema sebi. Od nekog trenutka više ti nije svejedno šta se dešava s tom osobom — vi ste povezani.

Zamislite sebe kao planinara koji viče svom saputniku, s kojim je povezan užetom: „Hej, druže, umoran sam, dosta mi je. Otkopčavam te — ništa ti ne dugujem.“ Ali duguješ. Dugujemo svojoj deci, jer ona nas nisu tražila. Dugujemo svojim roditeljima, jer ih nismo tražili, ali živimo i uživamo u životu. Dugujemo prijateljima, jer smo ih mi sami izabrali za prijatelje. Dugujemo onima kojima smo rekli: „Volim te“, a čak i kada to nismo rekli, ali smo ušli u odnos s nekim. Slobodni odnosi ne postoje.

Taj izraz koriste oni koji imaju problema s odgovornošću (sada ili uopšte). Sama reč „odnos“ podrazumeva da nisi samo površno dodirnuo nečiji život, već si ušao u bliski kontakt, zaštitni zidovi su se spustili — i za tu ranjivost si odgovoran.

Ako si ti moja prijateljica, odgovorna sam da se pobrinem da ne skočiš pod voz ako mi poveriš svoju bol. Odgovoran sam 50%. A biću odgovorna 100% ako kažem: „Nemoj me opterećivati, imam svojih briga.“

Ako tvoja žena plače, možda to nije zato što je histerična, već zato što si je povredio. Njena je krivica što prihvata tu povredu, ali tvoja je što si je izazvao. Kada smo u odnosima, neminovno utičemo jedno na drugo. Zato i moramo preuzeti odgovornost za taj uticaj. „Odgovorni smo za one koje smo pripitomili.“

Nametanje ideologije individualizma vodi ka razaranju odnosa. Umesto prijatelja — psihoterapeut, umesto ljubavi — seks, umesto prave bliskosti — 148 kablovskih kanala i internet. Kada niko nikome ništa ne duguje, život postaje lakši. Ali dug i odgovornost zahtevaju duševni i emocionalni rad.

Autor: Lilija Ahremcik
Prevod: Femina

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime