15 životinja za čije postojanje nikad niste čuli

U morskim dubinama, šumama Madagaskara i afričkih savana, žive veoma egzotične životinje.

Za fotografe – ova čudna stvorenja su neverovatan izazov. A za korisnike društvenih mreža, koji slučajno nabasaju na sliku – one su prava zagonetka: da li je fotošop ili stvarnost?

Za stvaranje ovih čudnih životinja zadužena je sama priroda. Nikakav fotošop.

Predstavljamo vam fotografije 15 najčudnijih, ali sasvim realnih životinja na Zemlji, za koje, verovatno, nikad niste ni čuli, a za koje ne postoji velika šansa da ih uskoro vidite uživo.

Plišane krave

Jeste li ikad videli ovakve krave? Izgledaju mekano kao plišane igračke. Vlasnici ih kupaju i šamponiraju, te puno vremena ulažu kako bi krave bile najlepše na izložbi.

Planinska koza


Izgleda da je ona iznenađena, ne manje od fotografa.

Šišmiš riba


Crvena Balava Šišmiš riba je jedna od najčudnijih stvorenja u svim okeanima.

Penis zmija


Jedinstveni reptil, atretohoana eiselti, živi u blizini Amazona. U pitanju je slepa vrsta zmije, koju mnogi, na prvi pogled, porede sa muškim polnim organom.

Mrav panda


Ovi kukci s pandama imaju zajedničko jedino prekrasnu crno- belu boju dlake. Mravi pande žive u Južnoj Americi

Goblin ajkula
Ime je dobila po svojoj neobično dugačkoj njušci, zbog koje podseća na gobline. Izdužena njuška sadrži neke kanale koji im pomažu u pronalaženju i lociranju plena. Uglavnom se nalaze u području Japana, a mogu narasti i do 11 metara.

Leptir pudlica


Otkriven je u Venecueli 2009. godine, i još uvek je vrlo slabo istražen. Čekamo više informacija o ovom vanzemaljcu sličnom leptiru.

Nizijski prugasti jež


Ovaj neobični sisar nastanjuje Madagaskar u Africi, i jedini je sisar koji pomoću trljanja delova tela proizvodi zvuk – nešto što inače čine insekti i zmije.

Plavi zmaj (ili morska lasta)


Prilagodio se životu na površini mora. Veličine je oko 3 cm. Lepe je srebrnastosive i plave boje, a po svojoj formi pravo je malo umetničko delo prirode.

Rak bogomoljka


Takođe je poznat pod imenom „morski skakavac“, „ubica škampa“, pa čak i „sekač palca“, zato što je jedan od najčešćih predatora u tropskim i suptropskim vodama. Ipak, malo toga znamo o ovom račiću, jer veći deo vremena provodi sakriven u svojoj jazbini.

Paku riba


Verovatno ne treba puno objašnjavati zašto je domoroci, stanovnici Papua Nove Gvineje, nazivaju „sekač testisa“. Lokalni ribari su vrlo zabrinuti za svoje testise ako, kojim slučajem, moraju da uđu u vodu.

Rogati zmaj


Zakamufliran pustinjskim bojama, ovaj gušter ima još jedan način odbrane – lažnu glavu, koju prikazuje predatorima, dok je prava glava na sigurnom, u pesku.

Narval


„Zubati kit“ (to je zapravo zub, a ne rog), vekovima je cenjen od strane Inuita zbog mesa i slonovače. Međutim, jako je osetljiv na klimatske promene.

Roda cipelarka


Ta velika ptica ime je dobila prema obliku svog kljuna. Iako je bila poznata drevnim Egipćanima i Arapima, klasifikovana je tek u XIX veku.

Džinovski izopod


Ovo je najveći živi izopod. Ogromna veličina džinovskog izopoda rezultat je fenomena poznatog kao „gigantizam dubokog mora“. To je tendencija praistorijskih riba i drugih životinja da u dubokoj vodi narastu znatno veće nego što narastu srodne životinje u plićim vodama.


Komentari

komentara

1 komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *