Kako očistiti zlatni i srebreni nakit. Korisni saveti.

Vratite sjaj Vašem nakituNadam se da ne preterujem ako kazem da svaka zena poseduje poneki komad srebrnog ili zlatnog nakita. Sa vremenom, ma koliko je on bio kvalitetan, pocinje da gubi svoj prvobitni sjaj. Postaje aktuelno pitanje: “Kako vratiti sjaj nakitu?”

Jer, uprkos cinjenici da su plemeniti metali dovoljno stabilni na spoljnim uticajima i ne zahtevaju posebnu negu, vremenom se gubi njihov atraktivni izgled. Da biste izbegli ostecenja i zagadjenja svog nakita, treba ga skidati kada radite domace poslove ili pri koriscenju kozmetickih preparata.

Nakit cuvajte u zatvorenoj kutiji daleko od grejnih aparata i sunceve svetlosti. Ako ne znate kako da vratite sjaj zlatnom nakitu, pridrzavajte se jednostavnih pravila i vas nakit ce uvek biti u besprekornom stanju.

Da biste uklonili necistoce koristite vodeni rastvor obicnog deterdzenta za sudove sa dodavanjem jedne kasicice amonijaka.

Zlatni nakit spustite na neko vreme u ovu mesavinu. Mindjuse ocistite cetkicom za zube, koju predhodno umocite u ovaj rastvor. Posle toga nakit isperite destilovanom ili hladnom prokuvanom vodom i osusite sa peskirom.

Ako je u nakitu prisutno drago kamenje, amonijak mora biti u malim dozama, 3 kapi na 100 grama vode.

Pozlacene stvari se ne mogu cistiti cetkom, kako se ne bi ostetio tanak sloj zlata. Ako sa vremenom potamni, sjaj svom nakitu mozete povratiti uz pomoc soka crnog luka.

Njega treba naneti na povrsinu nakita i ostaviti na nekoliko sati, a zatim isprati obicnom vodom i osusiti. Za ciscenje proizvoda sa kamenjem koristite pamucne briseve umocene u toaletnu vodu. Kamen i ram se obradjuju sa svih strana, zatim ga ispolirajte flanel krpom.

Srebrni nakit umotajte u aluminijumsku foliju stavite u vodu, u koju ste prethodno dodali jednu kasiku sode bikarbone. Kuvajte nekoliko minuta. Ako je necistoca ostala, ponovite postupak i kuvajte malo duze.

Za ciscenje nakita nikad ne koristite ostre predmete.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Loading...

Možda vam se i ovo dopadne:

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime

Mi na Facebook-u

Ne propustite