Ispostavlja se da Google prati svaki naš korak!

 

Odnedavno, važnim informacijama o našem privatnom životu može, preko interneta, pristupiti bukvalno svaka osoba.

Mi u Femini verujemo da svaki čovek ima pravo da zna to, pa smo odlučili da podelimo sa vama ovu važnu informaciju.

Sećate se inserta iz  filma “Suvišni izveštaj”, kada se Tom Kruz da u bekstvo, ali ga stalno pronalaze, jer su svuda instalirani senzori, određujući njegovu lokaciju. Ispostavlja se da su u Googlu razradili nešto slično.

Da, to je istina. Kompanija prati položaj korisnika smartfona širom sveta, gde god da se kreću. Razradili su algoritam koji prikuplja podatke o tome gde se nalazi korisnik u datom trenutku i gde je bio pre toga.

To, takođe, znači da bilo koji čovek može pristupiti programu i saznati gde se vi nalazite.

Ne verujete? Postoji još jedan način da se sazna vaša trenutna lokacija. Jednostavno, prijavite se na isti Google nalog na računaru, koji koristite na telefonu, i uđite na ovaj sajt.

Ovde možete videti sve vaše lokacije, gde ste bili, svaki dan, u ovom i prošlom mesecu:

 

 

 

 

Još je neverovatnije da, bez obzira na podešavanja privatnosti na telefonu, vaši podaci će i dalje biti poslani i sačuvani na jednom od Google servera.

Dobra vest je u tome da vi možete smanjiti slanje vaših ličnih podataka, prateći sledeća uputstva:

Da biste proverili da li je uključena istorija lociranja na vašem nalogu, idite na Google Maps i kliknite na ikonicu zupčanika da biste dobili pristup ka podešavanjima istorije posećivanja.

Ovde možete uključiti ili isključiti servis praćenja (obično je podrazumevano – uključeno). Ali, ako jednostavno isključite istoriju lokacija, to neće izbrisati prethodne podatke.

Ne zaboravite da  podelite ovu informaciju sa svojim prijateljima, porodicom i svima koje poznajete.

 


Komentari

komentara

3 komentara

  1. OdgovoriMarina Abramovich

    Ne znam kako ne vidite onoliko dugme na kojem piše “izbriši lokaciju”? Takođe API (geolokacije) dozvoljava da se bude i na mestima na kojima nikada niste bili (niti ćete biti): https://www.netzgewitter.com/2011/08/spoofing-w3c-geolocation/ Sem (bez)potrebnog dizanja prašine, ovaj članak je onako malo nestručno napisan. Za sve koje interesuje o čemu se zapravo radi (i kako to radi) imate dosta linkova na netu: samo ukucati geolocation API i to je to. Fama o praćenju je bezvezna, i sem za geolokaciju vezana je i za analitiku (bez koje, priznaćete, ne bi ni ovaj portal mogao da funkcioniše). Pozdrav i svako dobro!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *